13 Haziran 2010 Pazar

Arşivden: Antoloji Tartışmaları -Yapı Kredi Yayınlarının Açıklaması(*)

Yapı Kredi Yayınları, 'Yüzyılın Türk Şiiri' antolojisi projesine 2000 yılına yaklaşırken girdi. Hiçbir antolojinin herkesi memnun etmediğinden, etmeyeceğinin bilincindeydik Türkiye'de. Özellikle de, şairlerimizin bütününü tatmin edecek bir çözüm yolu yoktur (bu cümlenin altını çiziyorum).

Yapı Kredi Yayınları'nın yayın kurulunun üyeleri, Türkiye'de böyle bir antolojiyi hazırlayacak en uygun kişinin M. H. Doğan olduğu görüşünde birleşti. Kırk yıla yakın bir süredir Türk şiiri ve şairleri üzerinde çalışmış, yazmış; başta 'II. Yeni Antolojisi' olmak üzere bu alanda deneyim kazanmış; 1990'lı yılları, izlenmesi güç bir dönemi en yakından, Adam Şiir Yıllıkları'nı hazırladığı için oldukça iyi tanıyan bir eleştirmen Mehmet H. Doğan: Aklımıza daha uygun bir isim gelmedi.

Yapı Kredi Yayınları olarak Mehmet H. Doğan'a hiçbir kısıt getirmedik. Baştan, imzasıyla yayımlanacağı için, antoloji kendi ölçütleri ve seçimleri ne gerektiriyorsa öyle hazırlaması yolundaki görüşümüzü ona ilettik.

Çalışmasını tamamlayıp teslim ettiğinde Yapı Kredi Yayınları olarak sonuçtan çok memnun olduk: İsmet Özel'in de vurguladığı gibi, 'Yüzyılın Türk Şiiri' antolojisi yayınevimizin genel düzeyine uygun bir üründür.

Bu kurumsal açıklamanın dibine, izniniz olursa, kişisel görüşümü de eklemek isterim: Ben olsam, antolojiyi yaklaşık olarak 25 şairle sınırlardım. Yüzyılın Türk şiirini 25 şairin yeterince temsil edeceğine inanıyorum. Ama ben, bu tür bir antolojiyi hazırlamak için uygun kişi değilim; tıpkı her antoloji karşısında sızlanmadan edemeyen öbür şairler gibi.

Enis Batur
Yapı Kredi Yayınları


* Mehmet H. Doğan'ın hazırladığı Yüzyılın Türk Şiiri Antolojisi üzerine 2001 yılında kopan fırtınaların üzerine Yapı Kredi Yayınları Enis Batur imzası ile bu açıklamayı ve bu açıklamayı zamanında adanasanat.com'da yayınlamıştık.