18 Mart 2011 Cuma

10 Yıl Öncesine Gidelim : Adana Edebiyat Dergisi (*)




Bildiğim kadarıyla Adana Edebiyatçılar Derneği 3 yıl kadar önce kuruldu. Yine bildiğim kadarıyla bu dernek henüz bir adrese veya bir büroya sahip değildir. Buna rağmen Adana Edebiyatçılar derneği geçtiğimiz günlerde 2 aylık bir edebiyat dergisi yayınlamaya başladı. Derginin kapağında belirtildiğine göre dergi Kültür Bakanlığından sağlanan mali destek sayesinde yayınlanmaktadır.

Adana Edebiyat dergisinden başka Adana'da yıllardır düzenli olarak yayınlanan 3 dergi(Aykırı Sanat, Ardışkuşu ve Söylem) bulunmaktadır. Bana kalırsa Adana'da ikamet eden edebiyatçıların ürünlerini yayınlamak amacıyla yeni bir dergiye ihtiyaçları yoktur. Ama olsun, madem Adana Edebiyatçılar derneği bir dergi çıkarmış, bize bu dergiyi inceleyip değerlendirmek kalıyor. 

Şimdi gelelim dergi hakkında bilgi vermeye. Yukarıda belirtildiği gibi dergi Kültür Bakanlığının katkılarıyla yayınlanmaktadır. Bayi veya kitapçı satışı çok sınırlı olacağı şimdiden söylenebilecek bir edebiyat dergisini dışarıdan kaynak bulmadan sürekli kılmak çok zordur. Dergide 3 tam sayfa reklam olmasına rağmen edebiyat dergileri okur dışında katkıya gerek duyarlar. Umarım Kültür Bakanlığının katkısı uzun sürelidir ve bu kaynak iyi kullanılır. Dergi kapak hariç 2 forma yani 32 sayfadır. Derginin ilk sayısında 10 şiir, 3 öykü ve 6 yazı bulunmaktadır.

Dergide şiirleri yayınlanan Burhan Mendi, Ardıçkuşu ve Mehmet Çetinkaya ise Söylem dergisinin sahibidir. Ayrıca dergide bir öyküsü yayınlanan Arslan Bayır Aykırı Sanat dergisinin yayın kurulunda bulunmaktadır. Uzatmama izin verin: Derginin ilk sayısında şiiri bulunan Adnan Gül'ün Aykırı Sanat dergisinin aynı günlerde piyasaya verilen Mayıs-Haziran sayısında da bir şiiri bulunmaktadır. Adnan Gül, Adana Edebiyat Dergisinin Sanat Yönetmenidir. 

Dergide bence en önemli yazı Turan Altuntaş'ın kaleme almış olduğu Orhan Kemal konulu yazıdır. Ancak bu yazıda Orhan Kemal'in yayınlanan kitapları listelenirken çok acemice davranılmış. Bu arada Ali Ozanemre tarafından yazılmış olan Önce Düzgün Türkçe başlıklı yazıyı beğendiğimi belirtmeliyim. 

* Durmuş Ali Özkale tarafından kurulan Adana Edebiyatçılar Derneği zamanında 2 aylık bir dergi çıkarmıştı. Bu metni derginin ilk sayısını değerlendirmek üzere kaleme almış ve adanasanat.com'da yayınlamıştık. Baktım yazı güncelliğini koruyor, yani benzer şeyle şu aralar yayınlannan dergiler için de söylenebilir bu kısa yazıyı buraya aldım.