6 Şubat 2012 Pazartesi

Callas Forever Filmi


Bundan 2 yıl kadar önce bir TV kanalında Maria Callas’ın müzik hayatının son dönemlerinin anlatıldığı Callas Forever filminin son yarım saatine rastlamış ve sonuna kadar izlemiştim. Zaman kaybetmeden bu filmin DVD’sinin peşine düşmüş ve kısa sürede edinmiştim. Ne yazık ki yüzlerce DVD’nin içinde Daima Callas DVD’si uzun süre gözüme çarpmamış ve filmi baştan sona kadar izlemeyi unutmuştum. Bu hafta sonu raflardaki DVD’leri karıştırırken Franco Zeffirelli’nin 2002’de yönettiği bu filmin DVD’sine rastlayınca hemen izlemeye başladım.

http://www.imdb.com/title/tt0274407/

Callas Forever filminden yeterince zevk almak istiyorsanız filmi izlemeye başlamadan Maria Callas hakkında biraz bilgi edinmelisiniz. Çünkü filmde Maria Callas’ın geçmiş yaşantısına göndermeler var. "Maria Callas, 1923 yılında New York'da doğmuştur. Gerçek ismi Maria Anna Sofia Sisilya Kalogeropoulos’tur. Ailesi Yunanistan'dan Amerika'ya göç etmiş, babası soyadlarını sonradan Callas olarak değiştirmiş, 14 yaşındayken anne ve babası boşanınca annesi O'nu alarak Yunanistan'a dönmüştür. Maria Callas şöhretinin zirvesinde iken dönemin en zengin erkeği olarak tanınan Yunanlı armatör Aristoteles Onassis ile tanıştığında Onassis'le beraber olabilmek için kocasından ayrılır ve çok sevdiği sahnelerden vazgeçer. Operayı bırakacak kadar çok tutulduğu Onassis, Callas'la evlenmek yerine suikast sonucu öldürülen John F. Kennedy'nin eski eşi olan Jakie Kennedy ile evlenmeyi tercih eder."

Maria Callas, Onassis'in yaptığı bu evliliğini kabullenemediği söylenir. 1962'de ara verdiği sahnelere tekrar dönmüş ve konserler vermeye başlamıştır. 1974 yılında Japonya'da son resmi konserini vermiş ve bir yıl sonra Onassis'in ölümüyle birlikte bir daha sahnelere dönmemiştir. Yerleştiği Paris'te yalnız ve kalbi kırık olarak yaşarken 16 Eylül 1977'de henüz 53 yaşındayken kalp krizi geçirerek hayata veda etti.

İşte burada sözünü ettiğimiz film de tam da diva olarak bilinen Maria Callas'ın Japonya'da verdiği son resmi konseri sonrası tamamen kurgulanıp anlatılıyor. Gerçekte Japonya konseri sonrası hiç sahneye çıkmamış olmasına rağmen filmde Maria Callas kendi hayatıyla ilgili dizi film çekiyor ve Carmen'de oynuyor. Filmde kullanılan Ave Maria şarkısı şurada:


http://m.friendfeed-media.com/193b998bdb407bc878e70716198dfc15bf4c670a


Filmle ilgili kısa yorumum: Eğer Maria Callas kendisini terk edip Jakie Kennedy ile evlenen Aristoteles Onassis için yas tutup köşesine çekileceğine kendisini sanatına vermiş olsaydı Onassis’in kendisine dönme ihtimali kat be kat artardı. Çünkü hiçbir erkek kendisi için yas tutan, üzülen kadına çaresiz kalmadığı sürece dönmez.

Şimdi sırada Pier Paolo Pasolini'nin 1969'de çektiği ve Maria Callas'ın oynadığı Medea filmini bulup izlemek var. 

Hiç yorum yok: