13 Ağustos 2010 Cuma

30 Yıl Sonra Yazko Edebiyat : 2. Sayının Sunuş Yazısı

UMULMADIK İLGİ - Memet FUAT(*)

«Yazko Edebiyat» ummadığım bir ilgiyle karşılandı. Edebiyatı, yarı magazin havasındaki sanat dergilerinde, çok çekici sayfa düzenlemeleriyle izlemeye alıştırılan okurların, şiirleri, öyküleri, yazıları birbiri ardına «kupkuru» sıralayan bir kitap-dergi'ye böylesine ilgi göstereceklerini hiç sanmıyordum. «ilk sayı üç bin gider, iki binde tutunursak iyidir,» dememe karşın, beni dinlemeyip dergiyi beş bin iki yüz bastılar, bir hafta içinde iki bin daha basmak gerekti...



Bu umulmadık ilgi karşısında başlarkenki düşüncelerimizde önemli değişiklikler oldu. ilk sayının satışına güvenilmeyeceği bilindiği halde, yıllardır özlemini çektiğimiz büyük bir kitap-dergi'ye yönelme olanağı doğdu. «Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Kooperatifi» yöneticileri «Yazko Edebiyat»ın üçüncü sayıdan başlayarak seksen sayfadan yüz altmış sayfaya çıkarılabileceğini, buna karşılık fiyatının iki katına yükseltilmeyip yüz lira yapılabileceğini bildirdiler. Uzun inceleme yazıları yayımlayabilecek bir dergiye (artık bir düş olarak bile bakmadığımız bir sırada) böyle birdenbire kavuşuvermek beni gerçekten çok sevindirdi. Ayrıca, büyük bir sorumluluk altına da soktu. Bu olanağı en iyi biçimde değerlendirmek, boşuna harcamamak için bütün eleştirmen, incelemeci, denemeci arkadaşlarımızın, üniversite çevrelerindeki edebiyat uzmanlarının, bilim adamlarının Yazko Edebiyat’ı benimsemelerini, desteklemelerini dilerim.

Bu arada, derginin yönetimi açısından bana çok önemli görünen bir sorun da kendiliğinden çözüldü. Başlarken yazı parası verip veremeyeceğimizi bilmiyorduk. «Ne verelim, ne verebiliriz, ya veremezsek!» derken, bir dergi yönetmeye giriştiğimde kendilerinden şiir, öykü, yazı istemem çok doğal olarak birçok sanatçı karşısında(onlar tepki gösterirler diye değil. Yeni Dergi’yi yıllarca ayakta tutmuşlardı, hiçbir karşılık beklemeden). Kendi savunduğum ilkelere ters düşmeyeyim diye susmak zorunda kalmıştım. Belki aralarında alınanlar bile olmuştur... Oysa ilk sayıların yazılarını ben toplamadım.. Bugün okurlarından gördüğü ilgiyle «Yazko Edebiyat»ın yazı parası ödeme sorunu kesinlikle çözülmüş. derginin Kooperatif'e yük olmayacağı anlaşılmıştır.

Yeni Dergi’yi kapattıktan sonra çıkartmayı düşündüğüm ama gerçekleştiremediğim dört aylık eleştiri dergisinde ele alınacak olan «dünya edebiyat eleştirisi tarihinin incelenmesi, günümüzde geçerli eleştiri kuramlarının sergilenmesi, örnekler sunulması» gibi oldukça geniş kapsamlı bir konu vardı. Yönetici arkadaşlar bu konunun «Yazko Edebiyat»da işlenmesi önerimi benimsediler. Berna Moran, Akşit Göktürk, Tahsin Yücel, Berke Vardar, Murat Belge gibi, değişik yönlerden eleştiri tarihi, eleştiri kuramları üzerine çalışmalar yapmış bilim adamlarımızdan şimdilik yalnızca söz alınabildi. Bertan Onaran bu çalışmaların gerçekleşmesi için özellikle çaba gösterecek.

Dergimizi hazırlayan kadroya bu sayıdan başlayarak Asım Bezirci'nin de katıldığını sevinerek bildirmek isterim. Yıllarca bilimsel edebiyat eleştirisinin memleketimizde tanınması, uygulanması, yayılması için çaba harcamış olan değerli arkadaşımızın, yüz altmış sayfalık bir dergide, kendi katkıları bir yana, yeni incelemecilerin yetişmesine de önderlik edeceğine kesinlikle inanıyorum. Asım Bezirci «Yazko Edebiyat»a eleştiri, inceleme, deneme yazıları gönderecek gençlerle yakından ilgilenecek.

Yadırgayanlar olmuştur, ilerde de olacaktır diye açıkça belirtmek istiyorum: «Yazko Edebiyat» değer verdiğimiz, anılmalarını özlediğimiz ölmüş sanatçıları ya da büyüklerimizi ölüm yıldönümlerinde anmak geleneğine uymayacaktır. Unutulmamaları gerektiğine inandığımız kimseleri her zaman anacağız, onları yalnızca ölüm yıldönümlerinde hatırlamanın yeterli olduğuna inanmıyoruz.

Okurlarımızdan «Yazko Edebiyat» üzerine düşüncelerini, eleştirilerini bildirmelerini dilerim. Çok sayfalı bir dergiye dönüşürken edebiyatseverlerin neler istediğini bilmek bizler için son derece yararlı olacaktır.

* Zamanında Yazko Edebiyatı'ın ilk sayısını kaçırmıştım. Daha doğrusu dergiden biraz gecikmeli haberim olmuştu. Neyseki bir sonra ilk sayı tekrar basıldı. Derginin 3. sayısından itibaren kapak tasarımı değişmişti. Bu sayıda yayınlanan bazı şiir ve yazıları ilerleyen günlerde burada sizinle paylaşacağız. Böylece 30 yıl önceki edebiyat dünyası hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Daha önce burada sizinle paylaştığımız Nazlı Eray'ın Laz Bakkal öyküsü Yazko Edebiyat'ın bu sayısında yayınlanmıştı.

Hiç yorum yok: