2 Ekim 2012 Salı

Wes Anderson’ın Filmografisi

 

Yaklaşık 2 hafta önce Moonrise Kingdom filmini edinip özetini okuyunca facebook sayfama şunu yazmıştım: “İlk fırsatta izlemek istediğim film.” Her ne kadar aylar öncesinden Moonrise Kingdom filminin yönetmeni Wes Anderson’un 2001 yapımı ve imdb puanı oldukça yüksek “The Royal Tenenbaums(Tenenbaum Ailesi)” filminin DVD’sini arşivime katmış olsam bile izlemek için pek hevesli olmamıştım. Nedense Moonrise Kingdom filmimi öncelikle izlemek istemiştim. Burhan hocanın önerisi ile Moonrise Kingdom filmini 5 Ekim 2012 tarihinde izlemeye karar verince imdb.com’a bakıp Wes Anderson’un daha önce hangi filmleri çektiğini öğrendim.


 

1 Mayıs 1969 Houston doğumlu Wes Anderson, yapımcı ve senarist olarak katkı verdiği filmleri saymazsak bugüne kadar 7 adet uzun metrajlı film çekmiş. Uzun metrajlı filmlerden başka ayrıca bugüne kadar 3 kısa metrajlı filmin yönetmenliğini yapmış.
İlk filmi : Bottle Rocket (1996)
Wes Anderson, önce aynı ada sahip kısa metrajlı bir film çekmiş. Çünkü 1992 yılında siyah beyaz olarak çekmeye başladıkları Bottle Rocket filmini maddi imkansızlıklar nedeniyle 1994 yılında kısa film olarak tamamlamak zorunda kalmış. Sonradan 1996 yılında kaynak bulunca aynı filimin bir de uzun metrajlısını çekmiş. Bu film, yönetmenin diğer filmleri gibi, aile içi iletişimsizlik ve dışlanmışlık gibi konuları içeriyor. Farklı hayalleri olan ilginç 3 karakterin bir araya getirilip bir aşk hikayesi ile harmanlanan bu yol filmi eleştirmenlerince başarılı bir ilk film olarak görülmüş. Diğer Wes Anderson filmleri gibi Bottle Rocket filminin imdb puanı oldukça yüksek.


“Akıl hastanesinden taburcu olan Anthony, hayatta ne yapacağını bilemez bir durumdadır, kendisi gibi başıboş arkadaşı Dignan'a katılır. Dignan hayal dünyasında kurduğu bir suç şebekesinin lideridir ve arkadaşını suç işlemeye teşvik eder. Komşuları Bob'un da yardımıyla üç arkadaş bir suç işlerler. Artık kaçmak zorunda olan arkadaşlar bir otele gelirler ve orada Anthony, otelde çalışan bir kıza aşık olur.” Wes Anderson'ın filmografisinde önemli bir yere sahip bu filmi ilk fırsatta edinip izleyip görüşlerimizi burada sizinle paylaşacağız.

İkinci filmi : Rushmore (1998)
 
Wes Anderson ilk uzun metrajlı filmi Bottle Rocket’ı 1996’da tamamladıktan sonra 1998’de Rushmore(Çılgın Liseliler) filmini çekti. Ülkemizde sinemalarda gösterilen bu filmin imdb puanı oldukça yüksek. Yönetmen bu filmini liseyi okuduğu okulda çekmiş. Anderson’un filmlerini diğer filmlerden ayıran en önemli ayrıntı kendine özgü bir mizah anlayışının olmasıdır.  

 
”Max Fischer(Jason Schwartzman), okulunun en aktif öğrencilerinden birisidir. Okul gazetesinde ki editörlüğünün yanı sıra birçok kulübe üyedir. Ama derslerindeki başarısızlıktan dolayı, erken kabul için başvurduğu Oxford’dan ret cevabını alır. Bu arada beklenmeyen bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Max ilk defa aşık olmuştur, ama kendine çok zor bir hedefi seçmiştir. Çünkü, aşık olduğu kişi öğretmeni Bayan Cross'tur. Ayrıca bu aşkta büyük bir rakibi vardır. O bölgenin zengin iş adamlarından biri olan Herman Blume da Bayan Cross'a ilgi duymaktadır.”

Wes Anderson çok sayıda casting firmasına “17 yaşında ve Mick Jagger" ruhuna sahip bir oyuncu istediğini iletir. Oyuncu seçimi 1997 Nisan ayında başlar ve izleyen aylarda casting firmaları Wes Anderson'a bir çok genç oyuncunun video kayıtlarını gönderir. Fakat Anderson hiçbirisini beğenmez ve hevesi gittikçe azalmaya başlar. Çekimlerin başlamasından iki hafta kala Wes Anderson yapımcılara projenin iptal olma ihtimalinin olduğunu belirtir. Bu sırada San Francisco'da casting yönetmeni bir partide lise öğrencisi Jason Schwartzman ile tanışır ve ona rolü önerir. Deneme çekimlerinde Wes Anderson, Jason'un performansını görünce aradığı kişiyi bulduğuna karar verir. 
 
Wes Anderson’un 3. Filmi : The Royal Tenenbaums(2001)
1998 yılında çekilen Rushmore filminden sonra Wes Anderson 2001 yılında The Royal Tenenbaums(Tenenbaum Ailesi) ailesi ile seyircilerin karşısına çıkar. Bu film, Wes Anderson hayranlarının sayısının katlanmasını sağlamıştır. Başka bir deyişle birçok kişinin ilk izlediği Wes Anderson filmi The Royal Tenenbaums olmuştur.
 
 
Royal Tenenbaum ve eşi Etheline, Chas, Margot ve Richie isimlerinde birbirlerinden ilginç üç çocuğa sahiptirler. Bu çift bir gün birbirlerinden ayrılırlar. Chas daha çocukluk günlerinden itibaren borsada hisse senedi piyasasını takip etmekdir ve finans dünyasının doğasını sanki doğuştan kavramıştır. Margot bir tiyatro yazarıdır ve daha dokuzuncu sınıfta yazdığı bir oyunla 15 bin dolar ve büyük bir ödül kazanmıştır. Richie genç yaşda tenis şampiyonu olmuştur ve üç sene ardarda ulusal kupayı kazanmıştır. Bu üç parlak çocuğun isimleri 20 yıl içinde çoğu babalarından kaynaklandığı düşünülen ihanetler, başarısızlıklar ve felaketler nedeniyle unutulur. Royal Tenenbaum bir gün ailesini tekrardan toplamaya girişir. 

Hiç yorum yok: