27 Ağustos 2012 Pazartesi

Mulholand Drive Filmini İzlemeden Önce..


Bu filmde başrolü paylaşan 2 önemli kadın karakter var. Bu kadınlardan birisi sarışın iken diğeri esmerdir. Sarışın kadının Ruth adlı halası sinema ile ilgilidir. Ruth hala vefat ettikten sonra evini Diane Selwyn adlı yeğenine bırakmıştır. Bir dans yarışmasında birinci olan Diane Selwyn sinema sanatında kendisine yer edinmek üzere Kanada'dan kalkıp Hollywood’a gelip halasının evine yerleşir. Sinemada kendine kariyer yapma konusunda pek başarılı olamayan Diane, filmdeki adı Rita olan esmer kadın ile tanışır. Rita ile yakınlaşan Diane bir süre sonra Rita’ya aşık olur. Bu sırada Adam Kesher adlı yönetmen çekmek istediği film için oyuncu seçmeleri yapmaktadır. Diane, bu filmde oynamak istemektedir.

Derken, Diane hem sevdiği kadını yani esmer kadını Rita’yı filmin yönetmenine kaptırır hem de istediği rolü alamaz. Bunun üzerine bunalıma giren Diane, esmer kadını öldürmesi için kiralık bir katil ile anlaşır. Bu anlattıklarımız filmin sonunda oluyor. Film, Diane suçluluk psikolojisi ile evine kapanıp uyurken gördüğü rüya ile başlıyor. Filmin büyük bir çoğunluğu sarışın kadın Diane’nin rüyasından oluşuyor. Filmde bir çok simge ve göndermeler olduğu için ilk kez izlerken doğal olarak anlamakta zorluk çekiliyor. Bu nedenle gelen talepler karşısında filmin yönetmeni filmi izlemek isteyenler için küçük bir klavuz hazırlamış.

David Lynch, “Her şeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, aksi takdirde olayları kendi akışına bırakmaya korkarsınız. Psikoloji, gizemi ve büyü niteliğini yok eder. Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam kişisel bir şeydir ve herkese göre değişir” demesine rağmen Mulholand Drive filmiyle ilgili olarak filmi izlemeden öncesi bakılmasını istediği 10 maddelik bir kılavuzu yayınlamış. Çünkü Mulholand Çıkmazı filmi zor anlaşılan ve izlerken özel dikkat gerektiren bir film. İşte o maddeler.

1) Filmin başını çok dikkatli izleyin çünkü iki önemli ipucu filmin giriş yazıları tamamlanmadan veriliyor.
2) Kırmızı lamba süslerinin ortaya çıktığı yerlere ve zamana dikkat edilmeli.
3) Adam Kershner’ın oyuncu seçtiği filmin adına dikkat edilmeli ve ne zaman tekrar kullanıldığı takip edilmeli.
4) Kazanın meydana geldiği yere dikkat edilmeli.
5) Kim, kime neden anahtar veriyor?
6) Kıyafetlere, kül tablasına ve kahve dolu fincana dikkat edilmeli.
7) “Silencio” isimli klüpte kim dikkat çekmeye uğraşıyor? Burada ne hissedilebiliniyor, ne gözlemleniyor ve ne kazanılabiliniyor?
8) Camilla için sadece yeteneği yeterli midir?
9) Winkies’in arkasında bulunan adamın çevresinde olanlara dikkat edilmelidir.
10) Ruth Yenge nerede?

Filmin oldukça uzun olan ilk bölümünde, sarışın kadının bilinçaltında kendisi için yarattığı olumlu bir kişilik ve başarılı bir oyuncu ile karşılaşıyoruz. Bu tespiti yaptıktan sonra film hakkında kısa kısa açıklamalar yapalım:

Sarışın kadının halası Ruth gerçekte ölmüştür ve mirasını Diane'ye bırakmıştır. Bunu, Hollywood jargonunda bir oyuncunun Kanana'ya film çekmeye gitmesinin o oyuncunun yaşamını yitirdiği anlamını taşımasından anlıyoruz. Buna rağmen sarışın kadın Diane'nın rüyasında Ruth hala yaşamaya devam etmektedir.

--devamı olacak--

Facebook hesabımız: http://www.facebook.com/adana.sanat

Hiç yorum yok: