31 Mart 2018 Cumartesi

William Masters ve Virginia Johnson


20'li yaşlarımda William Masters ve Virginia Johnson tarafından yapılan cinsellik araştırmasından söz eden çok sayıda yazı-makale okumuştum. O yıllarda sözünü ettiğim araştırmanın kitap halinin Türkçe çevrisinin baskısı olmadığı için yazılardan edindiğim bilgiler sınırlıydı. Sonra bu kitabın yeni baskıları yapılsa bile okumayı unutmuştum.


Yakın bir zamanda William Masters ile Virginia Johnson'ın hayatının anlatıldığı Masters of Sex adlı diziye rastlayınca izlemeye başladım. 4 yıl devam eden dizi toplam 46 bölümdür ve her bölüm yaklaşık 1 saattir. Dizide Dr. William Masters ile Virginia Johnson'un cinsellik araştırması sırasında yaşanılanlar merkeze alınmış olunsa bile yan karaktere de çokça yer verildiği için süre uzamış oluyor.

2016 yılında sona eren bu dizinin Türkçe dublajlı ve altyazılı kayıtlarını bulup izlemek mümkündür. Aşağıda linki verilen yazıda dizi hakkında az da olsa biraz bilgi edinmek mümkündür.


Masters of Sex dizisi dolayısıyla William Masters ile Virginia Johnson'ın yaptıkları araştırmalar hakkında bir şeyler okuma isteği olanlara aşağıda linki verilen yazı önerilebilir.
William Masters ile Virginia Johnson’un o zamanlar CBS televizyonuna çıkmaları onlar için önemlidir. O günlerde TV için yapılan söyleşiyi merak edenler aşağıda linki verilen videoyu izleyebilir.

Dr. Masters ile Virginia Johnson tanıştıklarında, Dr. Masters evlidir; Virginia ise 2. kocasından henüz boşanmış 2 çocuk sahibi genç bir kadındır. Washington Üniversitesi'nde beraber çalışmaya başlar başlamaz birbirinden etkilenirler. Asıl söylemek istediğim şudur: Bilim dünyası yıllar süren bu çalışmayı Virginia’nın William’a ve William’ın Virginia’ya olan aşkına borçludur. Çünkü aşk ikiliyi bir nevi bilimsel çalışmayı sürdürmeye zorlamıştır; bilimsel çalışmaları sayesinde görüşmelerini sürdürmüşlerdir. 
Bizce o günlerde evli olan William karısından boşanıp Virginia ile legal bir aşk yaşasaydı araştırma için o kadar zorluklara göğüs geremezlerdi, risk alamazlardı. Demek ki aşk her zaman şiirlere, romanlara itici güç olmuyormuş. Aşağıda verilen fotoğraf, Dr. Masters ile Virginia Johnson’un çalışmaları kitap olarak yayınlandıktan sonra çekilmiştir.



Diziden öğrendiğime göre, Dr. Masters ile Virginia’nın aralarının gergin olduğu bir dönemde Dr. Masters hastanede bir sunum yapmaya karar verir. Sunum metninin kapağına kendi adından başka Virginia’nın adını da yazar. Bu sayede yapılan araştırmanda Virginia’nın katkısı resmileşmiş olur. Bu davranış o sırada Dr. Masters'ın Virginia Johnson'a aşık olduğunu anlamak için yeterlidir. Şartları uygun olmamasına rağmen birbirinden ayrılmamak için yıllar boyunca her türlü çabayı gösteriyorlar. Hem de azimle, umutsuzluğa kapılmadan, bir birlerini bırakmayı düşünmeden.
Dr. Masters ile Virginia Johnson yıllar itibarıyla birbirlerini olumlu yönde değiştiriyorlar. Başlangıçta Wiliam, Virginia’nın akademik kariyer yapmasını geri planda engellemiş olsa bile birbirlerini geliştirmek ve birisi diğerinin eksiğini kapatmak için her türlü çabayı gösteriyor.