24 Aralık 2012 Pazartesi

Çok Satan Kitaplar İçin Formüller


Tahmin edileceği üzere çok satan kitaplar genellikle romandır. Çünkü romanlar herkese hitap edebilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiş ki yazılan bir romanın çok satabilmesi için öncellikle çok fazla veya az sayfaya sahip olmaması gerekiyor. Çoksatarlık için en ideal sayfa sayısı 300-350 arası bir değermiş. Sayfa sayısı arttıkça kitabın tamamını okuyan okur sayısında azalma meydana geliyormuş.

Çoksatarlık için diğer önemli bir nokta kitabın bölümlenmesidir. İnsanlar bir kitabı saatler boyunca kesintisiz okuyamadıklarına göre bölümleme konusunun üzerinde özenle durulmalıdır. Bizce kitabın her bölümü ortalama 15, en fazla 20 dakikada okunabilinecek uzunlukta olmalıdır. Yapılan araştırmalara göre normal bir hızla okuma yapıldığında saatte 40 sayfa okunabilmektedir. Kitabın boyutlarına, kullanılan punto ve fonta bakıp bölümleme ona göre yapılmalıdır. Çünkü en sağlıklısı okurun elindeki bölümü bitirip okumaya öyle ara vermesidir.
 
Herkes tarafından bilinen bir gerçek daha var: Kitapları okuyanlar cinsiyetlerine göre ayrıldığında kadınlar erkeklere fark atıyorlar. Madem okurların çoğu kadın, romanda bir kadın kahramanın olması çok satırlık için şarttır. Diğer yandan kadınların edindikleri romanı sonuna kadar okuma oranı erkeklere göre yüksektir. Kadın okurlar için en popüler temanın aşk olduğu bilindiğine göre, çoksatarlık için romanda aşk’a mutlaka yer verilmelidir.




Hiç yorum yok: