"Bir kaç kitabevinde, bir kaç şiir kitabının raflarda bulunmasını bile "yer işgaliyesi" diye düşünen, şiir kitaplarına böyle bakan bu yaklaşımın onur kırıcı olduğunu bilen birisiyim. Bu nedenle, ankara ve izmirde'ki kültür-sanat merkezlerimizin içinde "şiir kitabevi" kuracağımızı ve her tür şiir kitabına burada yer vereceğimizi, bir bakıma "şiir kitapları müzesi" kurma çabasında olduğumuzu duyurmak isterim."
Aydın hocanın bu duyurusuna o zaman şöyle bir yorum yapmıştım: "Aydın hoca, şiir kitaplarının kitapçı raflarında kendilerine yer bulamamalarının en önemli nedeni az satmalarıdır. Buna sırtlarının ince olmasını(az sayfa…) ve fiyatlarının düşük olmasını da eklemek mümkündür."
Aydın hocanın duyurusunu okuduğumda aklıma ilk bunlar gelmişti. Yoksa bu konuda söylemek istediğim başka görüşlerim de vardı. Yukarıda verilen görüşümü Aydın hocanın sayfasına yorum olarak yazdıktan kısa bir süre sonra Erol Özyiğit adlı arkadaş daha önce şiir kitapları satmak üzere bir site hazırladığını ve kimsenin şiir kitaplarıyla ilgilenmemesi nedeniyle siteyi kapattığını yazdı. Erol beyin yorumu üzerine Aydın beyin sayfasına ikinci bir yorum yazdım:
“Bir önceki yorumumda şiir kitaplarının neden az sattığından söz etmedim. Erol Özyiğit beyin tecrübesi beni doğruladı ve asıl nedeni açıklamaya teşvik etti. Şiir kitaplarının az satmalarının asıl nedeni elden hediye olarak dağıtılmasıdır. Örneğin Aydın beye her ay kaç şiir kitabının gönderildiğini kendisi muhtemelen bilmiyordur. Bundan şu sonucu çıkarabiliriz: Şiir kitaplarının çok azı ticari kaygılarla basılıyor.”
Facebook’ta uzun ve ayrıntılı metinler için uygun olmadığı için bu yorumu kısa tutmuştum. Kaldığımız yerden devam edelim: Ticari kaygılarla basılmayan bir kitabın veya üretilen ürünün dağıtılması/pazarlanması da ticari kurallara göre olmaz. Bunu biraz açalım: Şiir sevdalısı birisi şiirler yazıyor. Günün birinde şiirlerini kitap haline getirmek istiyor. Çünkü her şiir yazan yazdıklarını kitaplaştırmak ister. Şiirle ilgili arkadaşımız prestijli bir ödüle sahip değilse şiir kitapları basan yayınevleri kendisiyle ilgilenmeyeceklerdir. Bu durumda ne yapacaktır? Ya şiirlerini kendi kitaplaştıracaktır ya da yazar-şair destekli şiir kitapları yayınlayan bir yayınevinin kapısını çalacaktır. Basılan kitabın ticari riskleri yazar-şair tarafından karşılandığı için bu yayınevleri için şiir kitabının basılma kriterleri arasında kitabın satma potansiyeli önemli bir parametre olmuyor. Elinde çok sayıda kitapla evine dönen yazarımız ne mi yapacaktır? Kitaplarını imzalayıp imzalayıp eşe dosta hediye edecektir. Tabii ki kitabını basan yayınevi belli başlı kitapçılara satmaları için üç beş kitap bırakacaktır ama bu kitapların çok azı satılmaktadır. Bu şekilde basılan şiir kitaplarının satış adetleri çok düşük olduğu için birçok kitapçı raflarında bu kitaplara yer ayırmaz.