14 Aralık 2011 Çarşamba

Tahir ABACI ve Antolojiler


Usta yazar Tahir Abacı, şiir yıllıklarını hazırlayanlar için aşağıda verilen uyarıyı yapmış. Birlikte okuyalım:

Yazılarımda da birkaç kez belirttiğim üzere, “Şiir yıllığı” ve benzeri adlar altında yayımlanan derlemelerin büyük bir bölümünün, yılın bir dökümü olmaktan çok, düzenleyicinin öznel ve hayli keyfi ölçüleriyle oluşturulmuş birer antolojiden ibaret kaldığı düşüncesindeyim. Nitekim, “hangi hakla, hangi yetkiyle, hangi ölçülerle” sorusunu boşlukta bırakan bu tür derlemelerle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Hal böyle iken, ortada bir çok benzerlerinin hazırlandığı söylentileri var. Yıllık ve benzeri adlar verilen bu derlemelerin işleviyle ilgili düşünceler benim kişisel düşüncem olabilir ama aynı zamanda tercihimi de yansıtmaktadır. Bu tür derlemelerde artık herhangi bir ürünümün yer almasına rızam ve iznim olmayacaktır. Bunun bir dilek ya da  temenni olmadığını, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundan ve ilgili kanunlardan doğan hakkımın açık ve net bir ifadesi olduğunun bilinmesini isterim. (İlgili kanunlara göre, tek birşiir bile olsa, bir sanat eserini bütün olarak bir başka kitaba ya da medya ortamına aktarmak, hak sahibinin iznine bağlıdır). Sadece, elbirliğiyle ve nesnel biçimde hazırlandığına, dolayısıyla “şiir yıllığı” adını hak eden bir çalışma olduğuna inandığım, Şeref Bilsel ve Cenk Gündoğdu tarafından hazırlanan “Şiir Defteri”ni bu kararımdan ayrık tutuyorum. İlgili herkese duyurulur.”

Yani Tahir Abacı diyor ki Şeref Bilsel ve Cenk Gündoğdu dışında kimse şiirlerimi antolojilere almasın. Türkiye’de yıllardır Antoloji kavgaları şiirleri antolojiye alınmayanlar tarafından çıkarıldığını bildiğimiz için Tahir ABACI’ya diyeceğimiz şudur: Tahir bey izin verin de isteyen istedikleri şiirinizi antolojisine alsın. Öyle Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu hatırlatmaya gerek var mı. Neden mi dersiniz: 500 adet basılıp zor satılan şiir kitapları için böyle bir girişimde bulunmanızın pratik bir değeri yoktur bizce.

Tahir ABACI, yukarıda verilen duyurusunda şöyle bir cümle var: “Şiir yıllığı” ve benzeri adlar altında yayımlanan derlemelerin büyük bir bölümünün, yılın bir dökümü olmaktan çok, düzenleyicinin öznel ve hayli keyfi ölçüleriyle oluşturulmuş birer antolojiden ibaret kaldığı düşüncesindeyim.”


Her yıl sadece dergilerde binlerle ifade edilen sayıda şairin binlerce şiirinin yayınlandığı düşünülürse, antoloji hazırlayıcıları kendince de olsa seçim yapmak zorunda değiller mi?